Fundacja TWOJA ROLA, na terenie gdańskich Rudnik, przy ul. Sitowie, prowadzi w sposób naturalny, wrażliwy ekologicznie, sprzyjający ludziom i środowisku, wielkoobszarowy ogród warzywno-owocowy oraz małą hodowlę kur zielononóżek kuropatwianych. Nasz URBAN FARM pielęgnujemy w ramach aktywizacji zawodowej i hortiterapii osób włączanych społecznie czyli uczestników projektu „Osiedle Sitowie”, który dofinansowano ze Środków Miasta Gdańska.
Produkujemy zdrowe, niepasteryzowane, żywe kiszonki pełne wartościowych właściwości odżywczych. Obecnie w ofercie mamy Naturalny Zakwas z Buraków, Ogórki Kiszone, Kimchi oraz Kiszone Warzywa. Aktywni i zaangażowani w ideę ZERO WASTE chcemy wycisnąć każdą kroplę prozdrowotnego zakwasu z buraków z naszego surowca.
OD NASIONKA AŻ PO… SŁOIKI
Bardzo istotnym elementem jest to, że warzywa, których używamy do naszych kiszonek są przez nas uprawiane w sposób naturalny, wrażliwy ekologicznie, sprzyjający ludziom i środowisku na Urban Farm Manufaktura Ogrody Sitowie na terenie Gdańska. Daje nam to gwarancję jakości składników ponieważ warzywa, pielęgnujemy od momentu przygotowania gleby pod wysiew, wysiania nasion a następnie doglądamy cały proces wzrostu roślin aż po zbiór plonów.
A co potem?
Nasz Urban Farm sąsiaduje z pracownią przetwórstwa, gdzie przygotowujemy nasze kiszonki. Dzięki temu oprócz pewności, że warzywa do kiszenia są świeże, rezygnujemy z zamawiania produktów z odległych gospodarstw i ich transportu. Możemy w ten sposób w bardzo dużym stopniu zredukować ślad węglowy powstawania naszych specjałów. Plony prosto z pola trafiają do pracowni, gdzie dalej je obrabiamy poddając naturalnemu procesowi kiszenia. Odpady, takie jak np. liście rzodkiewki, marchewki pochłania nasze stadko kur zielononóżek kuropatwianych, a całą resztę kompostujemy, co daje naturalną siłę do wzrostu roślinom sadzonym w kolejnym sezonie.
Dzięki czuwaniu i doglądaniu nad całym procesem powstawania produktu, od nasionka aż po przetwory, mamy pewność jego jakości.
Tworząc linię produktów pod nazwą SIEJEMY FERMENT wykorzystujemy cały potencjał projektu oraz nasze doświadczenia, współtworząc i wzmacniając ideę ekonomii społecznej, promocję stylu zdrowego odżywiania oraz korzystania z produktów lokalnych wytwórców.